Mamuto radimvietės paieška Smėlio gatvėje tęsiasi

2021 metų balandžio 12 dieną, iš anksto susitarę su profesoriumi Juozu Paškevičiumi (97 m.) 11 val. atvykome į Smėlio gatvės Nr. 31 namo kiemą ir išėjome ieškoti namo Nr. 31, kuris taip buvo pažymėtas 1957 metais, kai Smėlio gatvėje vyko mamuto radvietės kasinėjimai. Prof. Juozas Paškevičius, vienas iš to meto kasinėjimų dalyvių, su savimi turėjo kasinėjimų užrašus, kurie rodo, kad mamuto radvietė buvo ties Smėlio g. 31 namu.

Išilgai Smėlio gatvės žygio metu prof J. Paškevičius, pasižymintis unikalia atmintimi (o mes linkime jam kuo geriausios sveikatos), staiga sustojo, lazda parodė į Smėlio g. 14 numerį ir pasakė: „Šis namas yra tas, ties kuriuo rastas mamutas“.

Mamuto tyrinėtojos dr. Eugenijos Rudnickaitės vertinimu 14 namo vieta atitinka radvietės pažymėjimą geologinių tyrinėjimų plane (blokdiagramoje), kuri paskelbta straipsnyje (P. Kulikauskas, A. Mačionis, S. Žeiba „Vilniaus mamutas“, 1957).

Sekanti šio detektyvo dalis – dokumentinių liudijimų apie Smėlio gatvės namų numeraciją paieška.

Ekspedicijos dalyviai: Profesorius emeritas habil. dr. Juozas Paškevičius, dr. Eugenija Rudnickaitė (Vilniaus universitetas), dr. Jonas Satkūnas (Lietuvos geologijos tarnyba ir Gamtos tyrimų centras), Indrė Satkūnienė (Lietuvos geologijos tarnyba), Antakalnio bendruomenės tarybos nariai: Algimantas Kasperavičius ir Eduardas Kriščiūnas.

Ekspedicijos dalyviai prie Smėlio g. namo Nr. 14. (I.Satkūnienės nuotr.)
Prof. J. Paškevičiaus rankraščio fragmentas
1957 m. rugpjūčio 5 d. rastų mamuto durklų fragmentas (nuotr. prof. J. Paškevičiaus)

Įrašas paskelbtas temoje Informacija. Išsisaugokite pastovią nuorodą.