Mokomės auginti medelius. Prisijunk!

Antakalniečių bendruomenė kviečia vilniečius ir kitų Lietuvos miestų bei miestelių gyventojus nuo 2021 metų pavasario pradėti auginti mūsų geografinės juostos medžių ir krūmų sodinukus, kuriais po kelerių metų galėtume praturtinti miesto žaliąsias erdves, daugiabučių  kiemus. Mūsų miestai turi būti pilni teikiančių pavėsį,  žydinčių, derančių vaisius augalų ( medžių, krūmų, vaismedžių).

Trumpame video siužete Gražvydas Jegelevičius pasakoja, nuo ko pradėti ir kaip užsiauginti medžių sodinukus iš sėklų >>

Suprantame, kad mūsų augalams nebus lengva augti miesto šurmuly ir taršoje, jie tikrai neturės tokių sąlygų, kokias turėjo senieji, brandūs, mieste užaugę medžiai.
Mes dažnai nebegalime pasipriešinti neatsakingiems brandžių medžių  kirtimams, aiškinant jog vietoj jų bus pasodinti atvežtiniai, ne mūsų šalyje užauginti sodinukai.
Girdėdami valdininkų puikavimąsi pasodintu medelių kiekiu, pasigendame jų priežiūros, skiriamų lėšų laistymo, maitinimo sistemoms, ir baiminamės, kad laikui bėgant
brandžių medžių mieste gali visai nelikti. Galima ilgai piktintis valdininkų trumparegiškumu ar nemokšiškumu, bet siūlome rinktis racionalesnius būdus.

Atstatykime skriaudą gamtai, pamėgindami užauginti augalus iš sėklų, kurias dabar, nutirpus sniegui, galima rasti po liepomis, kaštonais ar kitais medžiais.
Sodinkime, auginkime ir prižiūrėkime alyvas, riešutus, šermukšnius, liepas, ąžuolus, obelis ir kriaušes, slyvas, gudobeles ir kitus miestą turtinančius augalus, konsultuojantis su profesionalais.  Perduokime savo žaliuosius linkėjimus kitoms kartoms, gyvensiančiomis šioje vietoje po mūsų. Pamėginkime padaryti taip, kad neišnyktų paukščiai iš miesto, pamėginkime išsaugoti gyvybes šalia savo gyvenamųjų namų ir viešųjų erdvių.

Antakalniečių bendruomenės daržininkai jau prisirinko Antakalnio pasididžiavimo – trijų šimtų metų liepos sėklų ir augins šio galingo ilgaamžio medžio palikuonis, kurie bus geriau prisitaikę prie miesto sąlygų ir tikėkimės lygiai taip pat džiugins ateities kartas savo įspūdingu dydžiu, grožiu ir sukuriama atmosfera.

Kaip pasidauginti, užsiauginti iš sėklų, prižiūrėti augalus, mus mokys specialistai, ir jų pamokėles kelsime į savo facebook grupę bei tinklapį www.antakalniečiai.lt


Sudygę pirmieji kaštonai. Rūtos Aladavičienės nuotrauka

Įrašas paskelbtas temoje Aplinkosauga, Iniciatyvos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.