Natūralios kosmetikos gamybos dirbtuvėlės

Lapkričio 13 d. ir į 21 d. planuotos natūralios kosmetikos dirbtuvėlės apie tai, kaip pasigaminti natūralaus muilo, kosmetinio kremo ar hidrolato iš augalinės kilmės žaliavų, persikėlė į virtualią erdvę.

Suteiktos žinios apie vertingas augalų savybes ir praktinės kūrybinės dirbtuvės padeda įžvelgti alternatyvą tradicinei sodininkystei, daržininkystei ar vaistažolininkystei.
Mokymasis kaip pasigaminant šviežius produktus iš pačių užaugintų ar surinktų žaliavų, naudojant daugkartines pakuotes jų laikymui, skatina atsakingą požiūrį ir aplinkos tausojimą.
Paskaita ir kūrybinis praktikumas – susitikimas su biomedicinos mokslų daktare, mokymo centro vyr. profesijos mokytoja Janina Veličkiene ir augalų naudojimo kūrybinės dirbtuvės vyko Vilniaus agrotechnologijos mokymo centre.

Aš išgirstu – aš sužinau,
Aš pamatau – aš suprantu,
Aš pamėginu padaryti pats – aš išmokstu.
                                                       N. F.S. Grundtvig (1783–1872)

Mokymus planuojame, remdamiesi šio danų pastoriaus, rašytojo, poeto, filosofo, istoriko, edukologo ir politiko praktinio mokymo pavyzdžiu.

Šių metų rudenį buvom numatę dviejų dienų užsiėmimus. Lapkričio 13 d. – natūralios kosmetikos dirbtuvėlių metu – planavome mokytis, kaip iš natūralių žaliavų pasigaminti muilą. Karantinas pakoregavo planus – šįkart negalėjome visi norintys dalyvauti užsiėmimuose, susitikti gyvai , bet mokytoja maloniai sutiko keliems bendruomenės atstovams papasakoti apie muilo gamybą šaltuoju būdu, supažindinti su būtinomis saugos priemonėmis, gamybos ypatumais ir galimybėmis. Visą muilo gamybos eigą peržiūrėti šioje metodinėje medžiagoje >>

Buvo pasirinkta gaminti muilą su avokadų aliejumi. Mokytoja paaiškino, jog pagrindiniai ingredientai yra: įvairūs riebalai, aliejai, šarmas (NAOH), vanduo arba hidrolatai ir eteriniai aliejai, taip pat papildomi priedai gali būti molis, natūralios kilmės dažikliai,pasigaminti iš įvairių augalų, kava, ciberžolės milteliai ir pan. Anot p. Janinos, muilo gamyba – labai įdomus kūrybinis procesas, kurio metu ji pataria užsirašyti visas pastebėtas smulkmenas.
Kadangi technologinio proceso metu šarmą pilant į vandenį (būtent tokia tvarka, o ne atvirkščiai) išsiskiria nuodingi garai,būtina griežtai laikytis saugumo reikalavimų, t.y. ir speciali apranga, pirštinės, akiniai, ir šiai proceso daliai būtina gerai vėdinama patalpa.

Tą vakarą pasirinktam gaminti avokadiniam muilui, naudojantis programėle http://www.soapcalc.net/ pasirinkus norimus ingredientus buvo apskaičiuotos tikslios jų proporcijos. Naudotos medžiagos: kokosų aliejus, kiaulės taukai, alyvuogių aliejus, migdolų aliejus, ricinos aliejus, avokadų aliejus, vingiorykštės hidrolatas, eterinis arbatmedžio aliejus, džiovintų dilgėlių milteliai, šarmas. Į tiksliai atmatuotą hidrolatą gerai vėdinamoje patalpoje mokytoja pamažu supylė šarmą, ir paliko šį mišinį, kol cheminės reakcijos metu pakilusi temperatūra nukris iki reikiamos maždaug 40 laipsnių temperatūros. Tuo metu kitoj patalpoje atskirame inde ištirpino kokosų aliejų, taukus, vėliau supylė alyvuogių, migdolų, ricinos, avokadų aliejus ir viską gerai išmaišė. Mišinio temperatūra irgi buvo pakaitinta iki 40 laipsnių. Palaukus gerą pusvalandį, kai buvo pasiekta reikiama šarmo ir hidrolato mišinio temperatūra (maždaug 40 laipsnių), šis mišinys buvo atsargiai pamaišant supiltas į indą su ištirpintai aliejais, ir vėl po truputį maišomas. Vėliau buvo įlašinta arbatmedžio aliejaus ir dalis viso mišinio sumaišyta su maltais dilgėlių lapais. Visą laiką nestpriai maišant, ėmus tirštėti gautai masei, ji buvo pilama sluoksniais į iš anksto paruoštą medinę stačiakampę formą. Dalis masės buvo gražios geltonos spalvos, dalis,sumaišytos su dilgėlių lapais – tamsiai žalios. Masę gražiai susisluoksniavus ji buvo uždengta audeklu ir palikta iki kitos dienos galutinai sustingti, kol ją bus galima supjaustyti atskirais muilo gabaliukais.
Dažniausiai taip paruoštas muilas dvi tris savaitės dar turi būti brandinamas, t.y. gabaliukai laikomi sausoje vietoje kambario temperatūroje popierinėse dėžutėse.
Muilo gamybos metu svarbu saugoti savo rankas, veidą, akis, kitas kūno dalis, todėl būtina naudotis apsaugos priemonėmis: apdangalas plaukams, akiniai, darbo chalatas, pirštinės ir riešinės. Gamybos metu naudoti indai, vykdant darbų saugos reikalavimus, plaunami ir sutvarkomi taip pat kitą dieną.
Muilo gamybos proceso aprašymas, iliustruotas nuotraukomis >> 

Lapkričio 21 d. užsiėmimo metu dėstytoja Janina Veličkienė pademonstravo, kaip gaminamas hidrolatas >> ir  veido kremas >>

Planuojame, kai tik bus galimybės, pakviesti į kosmetikos dirbtuvėles gyvai. Sekite mūsų informaciją www.antakalnieciai.lt ir facebook paskyroje.

Įrašas paskelbtas temoje Aplinkosauga, Renginiai ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.