Pažintinis žygis ir Baltų vienybės dienos paminėjimas

Rugsėjo 27 d., 14 val. vyko Antakalniečių bendruomenės Rudens lygiadienio – Baltų vienybės dienos paminėjimo renginys prie Saulės laikrodžio Neries pakrantės žaliojoje zonoje ir žygis Neries pakrantėmis.

Apie didžiąsias baltų genčių kovas už Lietuvos nepriklausomybę kalbėjo istorikas dr. Romas Batūra. Apie Rudens lygiadienio virsmą, gamtos šventes pasakojo Nijolė Balčiūnienė. Prisiminimais apie išeivijos kovas už Lietuvos laisvę daljosi lietuvis iš Bostono – Gintaras Karosas, stilizuoto, plačiai naudojamo VYČIO tikrasis autorius.
Karines – istorines dainas atliko folkloro ansamblis „Varangė” (vadovė etnomuzikologė Varsa Liutkutė Zakarienė).
Po minėjimo su Pasauline turizmo diena visus pasveikino Vilniaus keliautojų klubo prezidentas Algimantas Jucevičius. Visiems dalyviams buvo įteiktos Pasaulinės turizmo dienos gairelės ir lipdukai.
Po minėjimo Nijolė Balčiūnienė pakvietė visus į pažintinį pėsčiųjų žygį Neries pakrante, supažindino su natūraliu kraštovaizdžiu, kuriame savo reikšme išsiskiria Europinės svarbos gamtinės buveinės: Nekalkingi šaltiniai ir šaltiniuotos pelkės bei Aliuvinis miškas. Keliautojai aplankė Spalvotuosius šaltinėlius, sužinojo apie LDK vasaros rūmus, Neries rėvas, apie senųjų vilniečių gyvenimą prie Neries upės.
Pastebėjimai po žygio:
1. Džiugu, kad Antakalniečių bendruomenės iniciatyva įrengti informaciniai stendai prie Šilo tilto, prie šaltiniuotos pelkės ir Spalvotųjų šaltinėlių, kurie yra geros būklės, informatyvūs ir suteikia išsamią informaciją gyventojams apie Antakalnio gamtą.
2. Pastebėjome, kad priėjimas prie Spalvotųjų šaltinėlių yra apsunkintas, mediniai laiptai ir tiltelis sulūžę. Reikalingas remontas arba naujų laiptelių ir tako įrengimas.
3. Keliautojai pastebėjo, kad „Lynų parko” teritorija labai ištrypta, visiškai sunaikinta žolinė danga, sutrypta žemė virš medžių šaknų, jie negali normaliai kvėpuoti ir maitintis. Medžių kamienai apkarstyti, aprišti geležiniais lynais, svoris su žmonėmis trumpina pušų gyvenimo amžių. Geografijos mokslų daktarė Giedrė Godienė pastebėjo, kad tokie atrakcionai negali gyvuoti ilgai toje pačioje vietoje, pasiūlė bendruomenei inicijuoti šios veiklos nutraukimą ir leisti gamtai atsigauti.

Siūlome jūsų dėmesiui nuotraukų iš šio renginio. 

Įrašas paskelbtas temoje Informacija, Renginiai, Sveikatingumas ir pažymėtas , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.